Kiedy pierwszy raz byłem we Włoszech, już niemalże pierwszego dnia rzucił mi się w oczy charakterystyczny, jasno-czerwony drink popijany niemal w każdej restauracji i to niezaleznie od tego czy przy stoliku zasiadali rodowici Włosi czy uzbrojeni w aparaty fotograficzne turyści. Bardzo mnie ów koktajl zaintrygował i skrupulatnie przeglądałem menu we wszystkich odwiedzanych knajpach, aż udało mi się go znaleźć (pewnie w jakimś menu, gdzie nazwy napojów były dodatkowo opatrzone zdjęciem ;)) - był to Aperol Spritz.
Spritz to w dialekcie veneto (język wenecki) aperitif, czyli napój mający pobudzić nasz apetyt przed jedzeniem. Veneziano, bo tak też często bywa nazywany przez Włochów, to koktajl bazujący na winie musującym Prosecco z dodatkiem jednego z gorzkich likierów jak Campari lub jak w omawianym przypadku Aperolu. Podawany z lodem i plasterkiem pomarańczy, zazwyczaj w kieliszku do wina lub martini, a czasem po prostu w zwykłej, niskiej szklance.
Kto raz się go napije - przepadnie i przy każdej następnej okazji będzie chciał poczuć jeszcze raz jedyny w swoim rodzaju słodko-gorzki smak.
Taka ochota możne nas dopaść także po powrocie z podróży - w Polsce Aperol Spritz zdobywa coraz większą popularność i możemy go już zamówić wielu restauracjach, jednak bez trudu ten koktajl przygotujemyy również w zaciszu domowym - będzie to przy tym znacznie bardziej ekonomiczne ;)
Przepis na Apertol Spritz
Składniki
- Likier Aperol Aperitivo - włoski likier o jasnoczerwonym kolorze i gorzkawym smaku - podstawowy składnik naszego drinka. Kupimy go bez problemu w polskich sklepach (np. Macro Cash & Carry - 37zł za butelkę 0,7 litra - bardzo dobra cena)
- Wino Prosecco - włoskie (a jakże!), białe wino musujące o owocowym smaku - mocno wyczuwalne nuty gruszkowe, jabłko, a także cytrusy. Do kupienia w marketach już od 20zł za butelkę np. L.M.V.S. Allini Prosecco Superiore DOCG Extra-dry 2014 z Lidla
- woda sodowa (ewentualnie gazowana woda mineralna)
- kostki lodu
- pomarańcze pokrojone w plasterki
Sposób przygotowania
Przygotowanie jest bardzo proste, oczywiście o ile posiadamy wszystkie powyższe składniki: Kieliszek wypełniamy w połowie winem Prosecco, dolewamy likier Aperol w ilości równej mniej, więcej połowie objętości wlanego Prosecco i uzupełniamy wodą sodową. Dodajemy kostki lodu oraz plasterki pomarańczy.
Po kilku drinkach sami odnajdziemy najlepszy dla nas stosunek objętości Prosecco do likieru Aperol - ja osobiście dolewam czasem ciut więcej tego drugiego, aby zwiększyć ilość wyczuwalnej w smaku goryczki ;)
Smacznego!
A na deser spot reklamowy Aperol Sprit z 1991 roku ;)