Porto – najsmaczniejsze wino Portugalii

Kopke Fine Ruby Porto

Podobno porto smakuje najlepiej w Porto. Nie zaprzeczam, bo spróbowałem. Ale tylko jednego (póki co), podczas gdy oprócz win słodkich i wytrawnych, wyróżnia się sześć rodzajów porto.

Podział zależy od barwy i aromatu:

  1. Porto Ruby – słodkie, czerwone wino. Butelkuje się je po około dwóch latach leżakowania w dębowych beczkach. Często wino z jednego rocznika miesza się z innym rocznikiem (kupaż). Do porto Ruby zalicza się Vintage i Dated. Ruby jest rodzajem porto o najniższej jakości.
  2. Tawny – czerwona odmiana porto. Zakres jego słodkości waha się od słodkiego do wytrawnego, dlatego ciężko przewidzieć, jakie wino kupujemy. Tawny butelkuje się i miesza po około 3-5 latach leżakowania w dębowych beczkach, dzięki czemu wino traci swoją owocową nutę i nabiera wytrawności. Czuć w nim jednak bardziej wanilię oraz przyprawy korzenne. 
  3. Dated Port – to niemieszana odmiana porto, przechowywana minimum 7 lat, posiadająca określoną datę produkcji, lecz butelkowana po dwóch latach. Słodkość wina zależy od danego rocznika. Zwykle jest gorszej jakości niż Tawny.
  4. Late Bottled Vintage – w skrócie LBT, czyli wino leżakujące w beczkach minimum 4 lata, pochodzące z lepszych roczników. Jest to porto wytrawne o bogatym bukiecie.
  5. Late Bottled Non Vintage – skrót: LBNV; tańsza, kupażowana odmiana LBV.
  6. Vintage – odmiana porto najwyższej jakości. Wino to pochodzi z najlepszych roczników. Porto Vintage butelkowane jest po dwóch latach leżakowania w dębowych beczkach i dojrzewa długo w butelkach – głównie w piwnicach koneserów, gdyż nie jest przeznaczone do spożycia po wypuszczeniu na rynek. Porto tego typu można podzielić na wina pochodzące z konkretnych winnic. To prawdziwy rarytas!

Porto może być czerwone lub białe. Czerwone ma zwykle mocniejszy aromat. Białe jest z kolei delikatne. Portugalczycy najczęściej zarówno białe jak i czerwone porto spożywają przy końcu posiłku lub jedząc sery, gdyż wówczas czuć najintensywniej ich bukiet oraz smak. Porto to wino, które dojrzewa nawet do 20 lat i właśnie wtedy jest najlepsze. Według znawców tylko wtedy porto ma szansę nabrać swoich wspaniałych właściwości smakowo-zapachowych.

Łódź wycieczkowa winiarni SandemanŁódź wycieczkowa winiarni Sandeman

Wino porto może zaskoczyć głębokim bukietem smakowym i zapachowym. Każda butelka jest też poniekąd niespodzianką, gdyż smak porto zależy od wielu czynników (winnica, kupaż, długość leżakowania...). Na szczęście trafiłem na bardzo dobry okaz!